Basisanatomie paard
Om je paard goed te kunnen trainen is enige kennis van de anatomie van het paard een vereiste. Zowel bij de training aan de hand als op het paard is het handig als je weet hoe hij in elkaar zit. Je kunt hem dan namelijk het beste helpen een oefening goed uit te voeren, of begrijpen waarom hij (nog) moeite heeft met een andere oefening.
Deze workshop bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. In het theoriegedeelte komen de belangrijkste ‘onderdelen’ van het paard aan bod. Vervolgens gaan we in het praktijkgedeelte aan de slag met een aantal paarden. In een groepje teken je met krijt de belangrijkste structuren in (op het paard). Zo worden de belangrijkste botstukken en spieren van het paard zichtbaar aan de buitenkant.
Opbouw workshop:
1 uur theorie
½ uur pauze
1 ½ uur praktijk
Maximum aantal deelnemers: 15
Locatie: naar keuze, ivm het praktijkgedeelte is de beschikking over een aantal paarden handig
Specifieke trainingsoefeningen voor het paard
Vaak voel je dat je paard de ene kant op makkelijker loopt dan de andere kant op. Net als de mens heeft het paard een voorkeurskant. Hoe komt dit eigenlijk? En hoe zorg je er nu voor dat hij ook zijn niet-voorkeurskant op wil lopen? Of wat doe je als je van de dierenarts het advies krijgt om er vooral voor te zorgen dat het paard zijn bekken goed kantelt tijdens de training?
Aan de hand van de anatomie beredeneren we welke oefeningen je kan doen om bepaalde doelen te bereiken. We sluiten de workshop af met een korte blik op het paard. We kijken hoe we de theorie kunnen herkennen in zijn bewegingen.
Opbouw workshop:
1 uur theorie
½ uur pauze
½ uur theorie
½ uur praktijk
Maximum aantal deelnemers: 15
Locatie: naar keuze, ivm het praktijkgedeelte is de beschikking over in ieder geval één paard handig
Bewust beter paardrijden
We concentreren ons vaak op hoe het paard beweegt, maar hoe beweeg je zelf eigenlijk? Hoe is het gesteld met je evenwicht? Zit je zelf niet veel meer op je linkerbil dan op je rechter? Aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen kunnen we conclusies trekken over hoe het met ons, de ruiters, gesteld is. Uiteraard krijg je persoonlijke tips mee over hoe je je eigen bewegingspatroon kunt verbeteren (en daardoor wellicht ook dat van je paard…)
Opbouw workshop:
1 uur praktijk
½ uur pauze
1 uur praktijk
Maximum aantal deelnemers: 10
Locatie: naar keuze, ivm het praktijkgedeelte is de beschikking over een ruimte met een vlakke bodem handig
Mobilizing Awareness voor ruiters
Wil je:
- meer plezier in paardrijden
- meer bewegingsmogelijkheden ervaren
- paardrijden makkelijker maken
- je lichaamsbewustzijn te paard vergroten
- je coördinatie en balans verbeteren
- losser en meer ontspannen kunnen paardrijden?
Dan is deze workshop wat voor jou. Met behulp van grondoefeningen uit de Mobilizing Awarenessmethode word je je meer bewust van hoe je beweegt. Je leert je lijf met zijn onmogelijkheden maar vooral mogelijkheden kennen zonder daarbij je paard te storen. Deze workshop vindt namelijk plaats op een mat in de gymzaal.
Opbouw workshop: 2 uur praktijk
Maximum aantal deelnemers: 10
Locatie: naar keuze, in een gymzaal oid