Voor de behandeling is het belangrijk dat het paard schoon en droog is en dat het direct voorafgaand aan de behandeling niet gereden is.
Wanneer is osteopathie zinvol?
Herken je één of meer van onderstaande problemen bij jouw paard? Dan kan het zijn dat deze veroorzaakt worden door verstoringen in het lichaam van het paard en zou een osteopathische behandeling kunnen helpen.
- stijfheid in beweging
- veel struikelen
- het scheef dragen van de staart
- vluchtgedrag
- naar één kant moeilijker inbuigen
- problemen bij het (aan)galopperen
- narrig tijdens het rijden/longeren
- niet willen halsstrekken
- bokken, steigeren of staken zonder aanwijsbare reden
- springen zonder ruggebruik
- problemen met het opzadelen en aansingelen
- het kantelen van het hoofd
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele (door de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe worden de volgende drie systemen manueel onderzocht op bewegingsverlies:
- het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren)
- het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel)
- het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie)
Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De drie genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.
Het onderzoek is gericht op de beweeglijkheid. Bewegingsverlies heeft volgens de osteopathie een negatief effect op het functioneren van het betreffende weefsel. Bewegingsbeperkingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door littekens na een operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en door stress.
De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden.
Volgens welke principes werkt de osteopathie?
De osteopathie gaat uit van de volgende principes:
- het lichaam functioneert als een eenheid
- de structuur en de functie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
- het lichaam beschikt over zelf-regulerende mechanismen
De osteopatische aanpak van een probleem is dus holistisch en causaal. In de praktijk betekent dit dat een probleem niet alleen in zijn lokaal kader bezien wordt, maar dat iedere structuur op afstand elders een probleem kan veroorzaken. De link tussen beide kan musculair, tendineus, fasciaal, neurologisch, visceraal of arterieel zijn. Er wordt dus geredeneerd in oorzaak- gevolgketens.
De principes, holistisch en causaal, voeren ons zeer vaak naar de wervelzuil, wegens zijn centrale rol als as van het lichaam, maar ook als huisvesting van het zenuwstelsel, zowel het perifere als het autonome zenuwstelsel.
Behandeling
Ik behandel je paard met technieken uit de osteopathie en fysiotherapie. Een eerste behandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur, een eventuele tweede of derde behandeling iets korter. De behandeling van je paard bestaat uit:
- een intakegesprek; hierin vraag ik naar problemen die je met het paard hebt
- een bewegingsonderzoek; ik kijk hierbij naar de beweging van het paard in stap, draf en galop aan de longe
- een lichamelijk onderzoek; ik bekijk hierbij het complete paard, zowel de spierspanning, beweeglijkheid van de gewrichten (wervels) van de rug (van hoofd tot staart), het bekken en de organen
- therapie; met verschillende technieken (waaronder manipulaties, craniosacrale technieken, fasciale technieken, technieken op triggerpoints) behandel ik je gehele paard